5:2 dieten - allt du behöver veta för att nå resultat
11 December 2019
|Uppdaterad 6 November 2024
Skriven av:
5:2-dieten fakta och bakgrund
Det var med en BBC-dokumentär det startade. ”Eat, fast and live longer” sändes i Vetenskapens värld och den nya fastetrenden drog igång i Sverige. Den brittiske läkaren och vetenskapsjournalisten Michael Mosley testade en ny diet. Han fick äta precis som vanligt fem dagar i veckan och väldigt lite de resterande två. I programmet förklarades att metoden kan hjälpa folk att gå ner i vikt och förebygga sjukdomar, så som demens. Intresset efter filmen var enormt och boken om 5:2-metoden, skriven av Michael Mosley hamnade på topplistorna.
Enkel 5:2-diet som gör att du lyckas
Dieten är lite vad den heter. Det vill säga, du fastar två av veckans dagar och äter som vanligt fem dagar. De två fastedagarna behöver inte vara i direkt anslutning till varandra. Däremot är det viktigt att verkligen avsätta två dagar i veckan åt fasta. Fastedagar ska män högst äta 600 kcal per dag medan kvinnor får nöja sig med 500 kcal per dag. Kaloriintaget är satt efter att det skall vara ungefär ¼ av det normala kaloriintaget, vilket brukar ligga på ungefär 2000-3000 kcal per dag.
Kroppens celler repareras under fasta
Här kan du läsa mer om 5:2-dieten för kvinnor och 5:2-dieten för män.
Fasta är egentligen inget nytt. Våra kroppar är på många sätt designade för att fasta eftersom vår art utvecklades under en tid då mat var en bristvara. Anledningen till att våra kroppar svarar så bra på fasta är att fastandet stämmer överens med hur vi utvecklades för att leva. Långt mycket bättre än tre regelbundna måltider per dag, enligt Molesleys bok.
Våra kroppar är byggda för att klara perioder av sämre mattillgång, men om det blir för många dagar i sträck går kroppen ner på sparlåga. Med 5:2-metoden händer inte det, enligt beskrivningar i Michaels Mosleys bok om 5:2. Det som händer under fastedagarna är att kroppen reparerar sig själv genom att nivåerna sänks på hormonet IGF-1, som bryter ner kroppen. Tester gjorda på möss visar att under fastedagar, då cellerna inte får så mycket näring, börjar kroppen reparera befintliga celler istället för att producera nya. Skador på DNA lagas och risken för åldersrelaterade sjukdomar minskar.
För många är det lättare att orka fasta en dag vid två separata tillfällen i veckan. Då vet man att man får äta vanlig, varierad mat ett par dagar innan nästa fastedag. Att äta lite under fastan istället för ingenting har nästan gett lika bra resultat och är för de flesta lättare att följa.
Kolla in alla våra 5:2 recept!