Grilla smalt
12 July 2015
|Uppdaterad 6 November 2024
Skriven av:
När solen tittar fram åker även grillarna snabbt ut från förråden. Det ryker och doftar från både parker och trädgårdar så fort vädret tillåter. Många tror dock att grillad mat innebär att det är onyttigt, men det stämmer inte helt. Med rätt tillbehör kan du äta grillat som är både nyttig och kalorisnål.
När man grillar är det inte köttet i sig som är den stora kalorifällan om man bortser från feta korvar och ostar. Nej, det är snarare tillbehören som är boven i dramat och kan vara riktiga kaloribomber om man inte ser upp.
Ett bra tips är att undvika alla färdiglagade potatissallader och såser och istället göra dina egna. Blanda upp potatis, bulgur, matvete eller liknande med sallad, bönor eller annat du tycker är gott. Gör såsen med en bas av exempelvis mager yoghurt eller kanske en hemmagjord guacamole. Välj ett magert kött eller prova att varva kött och grönsaker på ett grillspett. Testa även att grilla kyckling, fisk och skaldjur som både är smalt och gott.
Här kommer ett tips på en god och nyttig potatissallad och en smarrig guacamole som båda passar perfekt till grillat.
Lätt potatissallad
Dela 4 kokta potatisar i mindre bitar, skär 1 äpple i små klyftor, strimla en halv purjolök och blanda ihop alltsammans med 2 msk kapris, 1,5 msk fransk senap och 1,5 msk olja. Smaka av med salt och peppar.
Guacamole
Mixa 2 mogna avokados med ½ hackad chilipeppar, 1 vitlöksklyfta, saft från 1 limefrukt, ½ kruka färsk koriander, lite salt och peppar.