Grova våfflor
9 December 2022
|Uppdaterad 6 November 2024
Skriven av:
Anne Dyrby
Nu kan du servera våfflor varje dag – med gott samvete! Våfflor behöver inte vara onyttiga. Byter man ut mycket av det fina mjölet till grovt mjöl och använder både ägg och mjölk i våffelsmeten blir de genast mycket nyttigare jämfört med traditionella våfflorna. Våfflorna passar bra i matlådan, till frukost, som mellanmål eller kvällsmat. Med detta recept faller faktiskt våfflorna under kategorin "grova" på den brödskala som används för att klassificera bröd i butiker. Det finns alltså inga skäl att inte äta våfflor varje dag! Testa det! Chansen är stor att du får en ny vardagsfavorit.
Receptet kommer från familiematblogg.no
Portioner:
8
Ingredienser:
- 4 dl mjölk
- 1,5 dl siktat mjöl
- 1,5 dl fullkornsmjöl
- 1 dl havregryn
- ½ tsk bakpulver
- 2 msk smör
- 2 ägg
Gör så här:
- Blanda samman alla torra ingredienser.
- Späd med mjölk, lite i taget. Rör om ordentligt mellan varje gång för att undvika klumpar.
- Tillsätt ägg och smält smör. Rör ihop allt till en slät smet.
- Låt smeten svälla i 15 - 20 minuter.
- Grädda våfflorna gyllene.
- Servera våfflorna med smör och mesost, sylt eller färska bär. Grova våfflor smakar också väldigt gott med pålägg såsom ost och skinka.