Indisk grönsakscurry
GrytorIndisk grönsakscurry

Indisk grönsakscurry

4 January 2023

|

Uppdaterad 6 November 2024

Skriven av:

Anne Dyrby

En härlig och mild grönsakscurry med intensiva och goda smaker. Servera med hembakat naanbröd och mango chutney, sedan kan helgen börja.

Recept av Evelina Söderholm

Portioner:

4-6

Ingrendienser:

  • 1 gul lök
  • 1 squash
  • 1 paket kikärter
  • ½-1 glas med Butter Chicken-pasta
  • 1 msk olja
  • 2 msk smör
  • 150 g creme fraiche
  • 1-2 dl vatten
  • 1 knippe koriander

Hembakat naanbröd:

  • 150 ml ljummen mjölk
  • 2 tsk socker
  • 2 tsk torrjäst
  • 450 g vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk vegetabilisk olja
  • 150 ml naturell yoghurt
  • 1 uppvispat ägg
  • smör att pensla de färdiga bröden med

Servera med:

  • kokt ris
  • mango chutney
  • finhackad koriander

Gör så här:

  • Häll upp mjölk, jäst och 1 tsk av sockret i en skål. Blanda ihop och låt stå i 15-20 minuter tills jästen har löst sig och det börjar bildas skum/bubblor på ytan.
  • Sikta mjöl, salt och bakpulver i en separat skål. Tillsätt resten av sockret, mjölkblandning, olja, yoghurt och ägg. Blanda ihop till en deg.
  • Knåda i 10 minuter i en bakmaskin med en degkrok tills degen blir smidig och lossnar från bunken. Smörj en ren, stor skål med lite olja och lägg degen i den. Täck med plastfolie och låt jäsa i 1 timme eller tills den blivit dubbelt så stor.
  • Knåda degen lite innan du delar upp den i 6 stora eller 12 små bitar som du sedan rullar till bollar. Lägg bollarna under en fuktig kökshandduk eller plastfolie tills det är dags att steka dem.
  • Kavla ut bollarna till tunna, runda naanbröd.
  • Värm upp en stekpanna på hög värme och låt den bli riktigt varm. Använd gärna en grillpanna om du har.
  • Lägg sedan ner naanbrödet i den torra pannan. Sänk temperaturen till medelvärme.
  • Stek på ena sidan tills brödet har fått ett tydligt grillmönster, det ska vara nästan vara lite bränt med bubblor på den sida som ligger upp. Vänd och stek brödet, 1-2 minuter på varje sida.
  • Pensla med smält smör om du vill.
  • Lägg de färdiga naanbröden under en kökshandduk så håller de sig mjuka till servering.

Grönsakscurry:

  • Värm ugnen till 200 grader, varmluft.
  • Koka ris efter anvisningarna på paketet.
  • Skär lök och squash i skivor. Skölj kikärtorna i ett durkslag.
  • Hetta upp olja och smör i en stor kastrull.
  • Tillsätt Butter Chicken-pasta och låt puttra i oljan i några minuter.
  • Tillsätt lök, squash och kikärter. Koka i ytterligare 1-2 minuter. Tillsätt creme fraiche och vatten. Låt småkoka under lock i 8-10 minuter. Smaka av med pasta, salt och peppar. Justera eventuellt med lite mer vatten för en tunnare konsistens.
  • Servera grytan med kokt ris, varma naanbröd, finhackad koriander och hemgjord mango chutney.