Indisk grönsakscurry
4 January 2023
|Uppdaterad 6 November 2024
Skriven av:
Anne Dyrby
En härlig och mild grönsakscurry med intensiva och goda smaker. Servera med hembakat naanbröd och mango chutney, sedan kan helgen börja.
Recept av Evelina Söderholm
Portioner:
4-6
Ingrendienser:
- 1 gul lök
- 1 squash
- 1 paket kikärter
- ½-1 glas med Butter Chicken-pasta
- 1 msk olja
- 2 msk smör
- 150 g creme fraiche
- 1-2 dl vatten
- 1 knippe koriander
Hembakat naanbröd:
- 150 ml ljummen mjölk
- 2 tsk socker
- 2 tsk torrjäst
- 450 g vetemjöl
- ½ tsk salt
- 1 tsk bakpulver
- 2 msk vegetabilisk olja
- 150 ml naturell yoghurt
- 1 uppvispat ägg
- smör att pensla de färdiga bröden med
Servera med:
- kokt ris
- mango chutney
- finhackad koriander
Gör så här:
- Häll upp mjölk, jäst och 1 tsk av sockret i en skål. Blanda ihop och låt stå i 15-20 minuter tills jästen har löst sig och det börjar bildas skum/bubblor på ytan.
- Sikta mjöl, salt och bakpulver i en separat skål. Tillsätt resten av sockret, mjölkblandning, olja, yoghurt och ägg. Blanda ihop till en deg.
- Knåda i 10 minuter i en bakmaskin med en degkrok tills degen blir smidig och lossnar från bunken. Smörj en ren, stor skål med lite olja och lägg degen i den. Täck med plastfolie och låt jäsa i 1 timme eller tills den blivit dubbelt så stor.
- Knåda degen lite innan du delar upp den i 6 stora eller 12 små bitar som du sedan rullar till bollar. Lägg bollarna under en fuktig kökshandduk eller plastfolie tills det är dags att steka dem.
- Kavla ut bollarna till tunna, runda naanbröd.
- Värm upp en stekpanna på hög värme och låt den bli riktigt varm. Använd gärna en grillpanna om du har.
- Lägg sedan ner naanbrödet i den torra pannan. Sänk temperaturen till medelvärme.
- Stek på ena sidan tills brödet har fått ett tydligt grillmönster, det ska vara nästan vara lite bränt med bubblor på den sida som ligger upp. Vänd och stek brödet, 1-2 minuter på varje sida.
- Pensla med smält smör om du vill.
- Lägg de färdiga naanbröden under en kökshandduk så håller de sig mjuka till servering.
Grönsakscurry:
- Värm ugnen till 200 grader, varmluft.
- Koka ris efter anvisningarna på paketet.
- Skär lök och squash i skivor. Skölj kikärtorna i ett durkslag.
- Hetta upp olja och smör i en stor kastrull.
- Tillsätt Butter Chicken-pasta och låt puttra i oljan i några minuter.
- Tillsätt lök, squash och kikärter. Koka i ytterligare 1-2 minuter. Tillsätt creme fraiche och vatten. Låt småkoka under lock i 8-10 minuter. Smaka av med pasta, salt och peppar. Justera eventuellt med lite mer vatten för en tunnare konsistens.
- Servera grytan med kokt ris, varma naanbröd, finhackad koriander och hemgjord mango chutney.