nyttig fiskgratäng
FiskNyttig Fiskgratäng

Nyttig Fiskgratäng

5 December 2018

|

Uppdaterad 6 November 2024

Skriven av:

Detta recept på nyttig fiskgratäng ger en rejäl och mättande portion och innehåller maximalt med proteiner samtidigt som fett- och kolhydratinnehållet är lågt. En nyttigare och absolut godare variant av fiskgratäng. Det bästa med att laga mat i ugnen, är att man sparar massa tid - och maten "lagar sig själv". Allt kan förberedas i förväg och bara "kastas in i ugnen". Receptet räcker till 2 portioner.

Portioner:

2

Kcal:

554

Ingredienser:

  • 1 stort paket fryst torsk, tinad

Mos:

  • 1 mellanstort blomkålshuvud
  • 1/2 kålrot
  • 0.5 dl Pofiber
  • 2 stk Äggulor
  • 1 dl Cottage cheese, mager
  • 1 tsk Salt
  • 0,5 tsk Peppar

Sås:

  • 2 dl Grekisk yoghurt (Tine 8%)
  • 1 klyfta Vitlök
  • 1 msk Dill, torkad
  • 1 msk Saft av pressad citron
  • 1 tsk Salt
  • 1 tsk Peppar eller citronpeppar

Gör såhär:

  • Sätt ugnen på 200 grader.

Mos:

  • Skär blomkål och kålrot i mindre bitar. Koka i vatten tills det är mjukt.
  • Häll upp i ett durkslag och låt vattnet rinna av ordentligt.
  • Mixa sedan ihop de kokta grönsakerna med pofiber, äggula, cottage cheese och kryddor i en matberedare.

Sås:

  • Rör ihop yoghurt med kryddorna, pressad vitlök och pressad citronsaft.

Gratängen:

  • Lägg det tinade torskblocket i mitten av en ugnsfast form.
  • Bre ut moset runt torsken och häll såsen på torsken. Sätt i ugnen ca 30 minuter eller tills moset fått lite färg och fisken är genomlagad.
  • Ta ut och låt svalna något innan servering. Dekorera är helt valfritt, jag tog rädisor och några räkor som låg i kylen.

Näringsinformation

Kcal
554
Fiber g
9
Proteiner g
75
Fett g
16
KH g
35
Socker g
19